luni, 3 octombrie 2011

Tango

    
     Tango-ul este un dans si o muzica ce provine din Buenos Aires format prin amestecarea mai multor culturi. Imigrantii din Italia, Spania, Marea Britanie, Polonia, Rusia, Germania au schimbat generatii cu locuitori proveniti din America de Sud.  
    
     Fiecare din acestia au participat cu muzica si stilul propriu si au continuat sa asimileze inovari din celelalte culturi. Polka, Valsul si Mazurka au fost amestecate  cu populara Habanera din Cuba pentru a forma un nou dans si muzica denumita milonga, care a devenit cunoscuta in 1870. Aceasta era cunoscuta ca "poor man's Habanera".
 
           Cuvantul Tango a fost folosit pe atunci pentru a descrie o muzica si un dans diferit, de exemplu "tango andaluza" din Spania in 1870. Populatia neagra avea dansurile ei “the candombe” un amestec de mai multe traditii africane iar locul unde se dansa si dansul in sine era denumit de asemenea Tango.
 
    Buenos Aires era un oras subdezvoltat cu imigranti saraci  veniti acolo sa-si realizeze visurile pe avioanele din Argentina si Uruguay si care in urma esecurilor se stabileau aici.
 
    La inceputul anilor 1900, doua milioane de imigranti ajunsesera in Buenos Aires din Europa, jumatate din Italia si o treime din Spania. Majoritatea erau barbati veniti cu speranta sa castige bani si apoi sa se intoarca la familiile lor sau sa se casatoreasca aici. Aceasta saracie a condus la aparitia crimelor, bordelurilor, gangsterilor si a tango-ului.
 
    Barbatii dansau impreuna deoarece erau foarte putine femei si din acest motiv dansul a fost mutat in bordeluri (acolo unde erau femei). Se spune ca femeia isi putea alege clientii in functie de cat de buni dansatori erau. Barbatul trebuia sa danseze trei dansuri pentru a dovedi acest lucru. Astfel aceasta cultura a crescut, dansul si muzica au fost preluate la un moment dat de copiii bogatasilor(care frecventau bordelurile)  si transmis mai departe la o alta clasa sociala .
 
    In 1913 Tango-ul se raspandise din St Petersburg pana la New York devenind un fenomen international.
 
    Primul Razboi Mondial a intrerupt orice forma de dezvoltare, insa in acest timp au fost facute filme si inregistrari cu muzica de tango. Dupa Razboi tango-ul a fost reluat, devenind muzica si dansul dominant la petreceri. Pana in anii ’40 tangoul a continuat sa aiba diferite urcusuri si coborasuri ajungand la un moment dat in anii ’30 sa devina demodat in Europa dar in Argentina a continuat sa evolueze  devenind exprimarea fundamentala a culturii argentiniene. Dupa anii ’40 Tangoul insa a inregistrat foarte mari cresteri in popularitate ajungand in prezent unul dintre cele mai importante si mai grele dansuri. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu