luni, 3 octombrie 2011

Salsa



   Salsa este unul dintre cele mai raspandite dansuri latine si se dovedeste ca si in Romania devine tot mai populara. 
   










      Acest lucru se datoreaza din punctul meu de vedere in principal  faptului ca :


  • este un stil frumos, 
  • elegant sau
  • sportiv (acest lucru depinzand de melodie si de personalitatea indivizilor) ce poate fi dansat cu orice fata nefiind necesar ca partenera sa cunoasca coregrafia.
   
          Salsa nu este usor de definit. Cine a inventat Salsa? Cubanezii, Portoricanii? 
       Salsa provine dintr-un amestec/evolutie de dansuri Latine si Afrocaraibiene. Termenul de Salsa a fost dat de New York-ezi dar nu ei au creat si dansul. Termenul a devenit popular, ca un nickname ce cuprinde o varietate de genuri musicale cum ar fi: Rhumba, Són Montuno, Guaracha, Mambo, Cha cha cha, Danzón, Són, Guguanco, Cubop, Guajira, Charanga, Cumbia, Plena, Bomba, Festejo, Merengue. De obicei Salsa este comparata cu un copac ale carui radacini sunt genurile enumerate mai sus.
 
                    Salsa este un dans care nu necesita un spatiu foarte mare pe ring si nu este nevoie ca partenerii sa “acopere toata scena” acesta avand un spatiu fix in care se fac miscarile. Asta nu inseamna ca partenerii nu se pot deplasa pe un spatiu mai mare insa de obicei acest lucru se intampla pe scena, in coregrafii si nu in cluburi unde spatiul este restrans iar prin ocuparea unui spatiu mare ar putea fi deranjati ceilalti dansatori.  
 
                  Se poate dansa fără partener, însă de obicei se dansează în cuplu, bărbatul fiind cel care conduce şi dirijează mişcările femeii.
 
                      Tehnic, se dansează în 8 timpi, însă practic se fac doar 6 paşi, 2 fiind pauze. Structura pe pasi este quick-quick-slow executati pe patru timpi si urmareste un complex ritm de percutie bazat pe “clave”. De obicei pasii rapizi sunt facuti pe timpii 1 si 2 iar pasul lent pe 3. Timpul 4 poate fi folosit pentru transferarea lejera a greutatii corporale sau in unele stiluri pentru “tap”, “kick”.


             In functie de timpul pe care se danseaza salsa are mai multe stiluri:


  •  Cuban Style Salsa,
  •  Portorican Style Salsa,
  •  Los Angeles Style Salsa,
  •  New York Style Salsa. 
In cele ce urmeaza vom descrie doar doua dintre ele:
 
    Stilul Los Angeles - Stilul L.A. se danseaza pe timpul 1 si este puternic influentat de dansurile swing si mambo. Stilul pune accent pe senzualitate, atitudine teatrala si miscari acrobatice. Elementele principale ale acestui dans sunt pasii inainte/inapoi si traversarile.
 
    Francisco Vazquez, impreuna cu cei doi frati ai sai, Luis and Johnny, sunt deseori mentionati ca fiind cei care au dus la dezvoltarea stilului LA.. Francisco si-a invatat fratii sa danseze si fiecare dintre ei a devenit faimos la nivel mondial prin stilul lor unic de a dansa.  Francisco Vazquez impreuna cu fratele lui Johnny au infiintat scoala de dans "Los Rumberos" la inceputul carierei lor, care este in continuare principala scoala de dans din Los Angeles. Luis Vazquez, impreuna cu Joby Vazquez (acum Joby Martinez) au infiintat Salsa Brava Dance Company, care a fost o alta scoala principala din Los Angeles pentru multi ani .
 
    Alti oameni care au contribuit la dezvoltarea stilului L.A. Style sunt: Rogelio Moreno, Alex Da Silva, Joby Martinez, Josie Neglia, Cristian Oviedo, Luis 'Zonik' Aguilar si multi altii, precum, Tony Cordero and Robert Menache.
 
    Principalul fapt pentru care stilul L.A. este asa de cunoscut in lume si atat de disputat este transmiterea televizata a clipurilor video de la Mayan World Salsa Championships. In fiecare an concurenti din diferite parti ale lumii se intalnesc pentru a concura in aceasta competitie
 
    Inainte de a se muta in Europa Johnny Vazquez a fost regele acestor competitii, el fiind practic de neinfrant de catre competitori.
 
    Stilul New York - Stilul New York pune accent pe  eleganta si izolarea corporala concentrandu-se pe control, timing si precizia tehnica . In New York se danseaza numai pe 2 cu toate ca dansatorii pe 1 (L.A.) deseori includ elemente in dansul lor din stilul New York .  
 
    Stilul New York este un dans mult mai compact decat stilul L.A. punandu-se accent pe pastrarea pozitiei in ringul de dans si evitarea deplasarii dea lungul acestuia. De asemenea in acest stil se executa multe figuri/coregrafii (shines-pt cunoscatori) in care partenerii danseaza separat in anumite momente ale unei melodii.
 
    Acest stil pune foarte mare accent pe muzicalitate si timing si pentru a urma acest aspect deseori in cluburi se pune asa zisa "salsa dura" adica melodii cu puternice elemente de percutie si orchestratie fara vocalisti.
 
    Cel mai faimos campion al stilului N.Y. este Eddie Torres. El danseaza din 1962 si preda din 1970. Alti dansatori importanti al acestui stil sunt:  Seaon Bristol, Amanda Estilo, Eric Baez, April Genovese de la Rosa, Jai Catalano, Frankie Martinez, Ismael Otero, Tomas Guererro, Osmar Perrones, Griselle Ponce, Milo, Ana and Joel Masacote.
 
    Multe scoli de dans promoveaza stilul in care conducatorul (barbatul) incepe cu stangul pe 1 si face break-ul pe 2 inapoi. Daca “break steps” sunt facuti pe 2 sau 6, stilul de salsa este numit "On Two". Sunt doua moduri in America de Nord in a dansa pe 2: Power 2 si "Eddie Torres" 2.
 
    Power 2 se danseaza ca pasul de baza pe 1 dar se incepe pe 2 cu un “break step” si se face pauza pe 1 si 5
 
    "Eddie Torres" 2 breaks pe 2 si 6, cu pauza 4 pe 8:
 
    Pasul principal (conducator) se face inapoi cu piciorul stang pe 1 apoi se face “break step” cu dreptul pe 2. Pe 3 se revine pe stangul in aceeasi pozitie si intre 3si 4 se transfera greutatea corporala pe piciorul stang, pe 5 se paseste inainte pe dreptul si se face “break” inainte cu stangul pe 6. Pe 7 se revine pe dreptul, transferandu-se greutate pe acesta intre 7 si 8 si pregatindu-se pasul pentru 1.
    Este numit Eddie Torres pentru ca acesta a fost cel care a raspandit si promovat acest stil de salsa printre New York-ezi.

  Sursa:Salsa Calarasi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu